Cantina Gorgo Custoza

Smaakimpressie
Lichte strogele kleur met een groen zweempje. Zacht en delicaat in de neus, vineus en elegant fruitig (peren). Goed gestructureerde wijn, zacht op de tong, fris, sappig en evenwichtig.

 

 

11.50

Beschrijving

De Wijn

Smaakimpressie
Lichte strogele kleur met een groen zweempje. Zacht en delicaat in de neus, vineus en elegant fruitig (peren). Goed gestructureerde wijn, zacht op de tong, fris, sappig en evenwichtig.

Vinificatie
De druiven worden goed rijp geoogst en ondergaan een korte inweking van enkele uren op hun schillen. De gisting is klassiek, met strikte temperatuurcontrole. Na de gisting rust de jonge wijn nog 4 maanden in RVS tanks.

Culinair Advies
Fris, delicaat en nooit vermoeiend als aperitief, al dan niet met wat lichte amuses. Aan tafel is deze Bianco di Custoza een alom gewaardeerde begeleider van lichte voorgerechten, pasta met een romige witte saus, delicate ‘velouté’ soepen of niet al te zware minestrone van lentegroenten… Hij doet het ook uitstekend bij delicate, verfijnde gerechten met vis of andere lekkernijen uit de zee.

Wijnhuis

Azienda Agricola Gorgo van de zeer charmante Roberta Bricolo is het schoolvoorbeeld van de nieuwe Italiaanse wijnbouw: traditionele en kwalitatief goede wijnen met een geheel eigen identiteit. Het wijnhuis ligt prachtig, midden tussen de wijngaarden dichtbij Custoza, iets ten zuiden van het Gardameer, en is kunstzinnig, bijna avantgardistisch versierd met marmeren platen. In gezelschap van Roberta genieten we van handgemaakte tortellini uit Valeggio sul Mincio en met haar wijnen erbij kun je heerlijk wegdromen. De kwaliteit van de wijnen en de mooie uitmonstering van de flessen zijn een feest op tafel. De aantrekkelijke prijzen maken de wijnen ook bereikbaar voor een groot publiek.

Regio

De Veneto is een van de productiefste wijnstreken van Italië. Circa 20% van de nationale wijnproductie komt uit deze streek rondom Verona en Venetië. Een aanzienlijk deel van de Veneto-wijnen is van twijfelachtige kwaliteit, veroorzaakt door hoge opbrengsten en door een coöperatie-gedomineerde markt. Het is dus goed zoeken naar de – wel degelijk bestaande – goede wijnen.

De Veneto strekt zich uit van de oostoever van het Gardameer tot net ten oosten van Venetië. De belangrijkste subgebieden zijn die direct ten oosten van het Gardameer en boven de stad Verona, en het verder oostelijk (boven Treviso) liggende Conegliano-Valdobbiadene. Aan de noordkant van de Veneto zijn de Alpen van grote invloed, terwijl de Middellandse Zee aan de zuidoostkant zijn stempel drukt op het gebied.

Druivenras

Garganega
Gargenega is een oud druivenras dat voor het eerst werd genoemd in de 13e eeuw. Zijn oorsprong ligt in de Veneto en daar is zijn thuis vandaag de dag nog steeds. De bekendste wijn van garganega wordt gemaakt in Soave. Naast Veneto komt de druif ook voor in Friuli en Umbrië.

Cortese

Trebbiano
De ene trebbiano is de andere niet. De meest voorkomende variant, ooit een ingrediënt van Chianti Classico, is trebbiano toscano. In Frankrijk staat deze druif bekend als ugni blanc. Dat is niet dezelfde druif als trebbiano di Soave, de druif die naast garganega gebruikt wordt voor Soave-wijnen. DNA-analyse heeft aangetoond dat trebbiano di Soave dezelfde druif is als verdicchio en trebbiano di Lugana. Een andere bekende speler in de trebbianofamilie is trebbiano d’Abruzzo die, zoals de naam al doet vermoeden, een grote rol speelt in de witte wijnen van de Abruzzen

Trebbianello

Extra informatie

Producent

Cantina Gorgo

Druif

Cortese, Garganega, Trebbianello, Trebbiano

Vintage

2023

Smaaktype

Fris, aromatisch, licht kruidig, rond en elegant.

Land

Italië

Regio

Veneto

Natuurlijke werkwijze

Biologisch, vegan

Sluiting

Schroefdop

Inhoud

0,75 L

Opleg potentieel

Tot 2 jaar na de oogst

Serveertemperatuur

10 tot 12°C

Riedel Veritas glas

Viognier/Chardonnay

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.